Space Needle experience completely revitalised thanks to advanced interlayer technology

At 605 ft (184 m) tall, Seattle’s Space Needle is one of the globe’s most iconic structures. Thanks to its unique shape, the city’s skyline is internationally recognised by 78 % of people − second only to Paris with the Eiffel Tower. Such is its presence, when the Space Needle is removed from pictures, identification of Seattle falls to just 8 %


Image © Olson Kundig
At 605 ft (184 m) tall, the Seattle Space Needle is one of the globe’s most iconic structures.
Image © Nic Lehoux
The world’s only rotating glass floor for the restaurant and bar, gives neverbefore-seen downward views of the tower’s support legs.
Image © Nic Lehoux

Built for the 1962 World’s Fair, the Space Needle was designed to illustrate “the age of space” and has since stood as a symbol of mankind’s space-age aspirations. As well as this iconography, the Space Needle also delivers breath-taking views of the city and the surrounding area, with its 520 ft (158.5 m) tall saucer-shaped “top house” offering visitors 360-degree indoor and outdoor panoramic views of the city, Mount Rainier, Puget Sound and the Cascades and Olympic mountain ranges.

Due to these experiences, the Space Needle is an incredibly popular attraction, which is only set to get even better thanks to a recent venture that has focussed on its preservation and renovation − a lot of which has included the deployment of the SentryGlas® Ionoplast interlayer from Trosifol™.

“The brief,” according to Richard Green, from consulting glazing engineers Front Inc., “was based around the question of how to keep this monumental tower relevant for the next 50 years. Following the creation of some initial ideas by design principal Alan Maskin and project architect Blair Payson of Seattle-based design firm Olson Kundig, significant research and surveys were undertaken to marry the two concepts of structural feasibility and what the public wanted to see. The local Landmarks Preservation Board agreed with the design concepts, but with the proviso that it needed a sensitive touch that did not change the external appearance and maintained the structure’s iconicity.”

“The Preservation Board’s approval was collectively what we were most nervous about,” explains Blair Payson from Olson Kundig. “It took 18 months to get the project’s designs approved, but we were helped by local historians who not only gave us great advice, but also recognized we were being very sympathetic to the original designs. Throughout the project, intuitively we believed the glazing design concepts were all practically achievable, which Front validated in the proof of concepts. We knew the industry was changing, that new technology was available and that we weren't trying to achieve the impossible.”


Learn more about Seattle Space Needle by downloading the case study: